Skitsnack om vin

Ha, ha… Det här fick mig att dra på munnen :) denna seg, sega onsdaxmorgon.

Någon menar att det finns hemliga koder i beskrivningen av systemets viner. Tex skulle beskrivningen ”diskret o. jordigt” vara något negativt.

Kollar Aftonbladet absolut inte upp något de skriver om bara för att få till sensation? Skulle man ha tänkt till lite o. talat med någon vinkännare, så hade man fått veta att dofter som petroleum (vitt/riesling) o. stall (rött/moget Bordeaux) ofta beskriver viner av hög kvalité.

Annonser

5 svar to “Skitsnack om vin”

 1. Har varit på en tillställning där vi fick lära oss litet ”basics” om viner. Blev faktiskt litet imponerad av att gick att känna igen just till exempel ”stall” och ”jordigt”. Intressant.
  (Eller så var jag bara lättpåverkad)

 2. tomaskarls Says:

  Kat: Det finns mycket man kan känna i doften o. smaken av ett vin…..

 3. Du borde sprida dina kunskaper :)
  Bloggen goes vinprovning, arbiskurser, osv..

 4. Innan vi bondpojkar la oss till med fina vanor att dricka rödvin till fläsket, betydde vin för oss starkvin. Vinetto var ett pålitligt märke från Alko och Patras Muscatel. På båten M/S Ragne som gick mellan Vasa och Stockholm kunde man köpa Santa Luzia en stark och god Madeira. Rödvin tyckte vi smakade som ett surt vatten. Fullständigt meningslöst att dricka.

  Ett rödvin som har både smak och styrka är Masi Amarone från Italien. Vart tionde år har jag druckit den. Annars blir det Michel Loranche Merlot. Den är snäll i smaken men den är slutsåld nu på systemet. Så då får det bli något lådvin då och då, mest för antioxidanternas skull. Man vill ju hålla sig frisk. Lukt av jord och stall de fint de si. Skål eller kippis.

 5. tomaskarls Says:

  Kat: Kunskaperna är inte så värst stora…

  hsg: Amaronevinerna är säkra kort, fina viner. Jag tycker att du ska unna dig en Amarone lite oftare :)

  Jag har ett minne av att butikschefen på det Alko där jag jobbade berättade att det 1984 fanns 4 rödviner i Alkos sortiment. Vinkulturen har ju verkligen exploderat här i Norden de senaste 10-15 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: