Skottdramat i Kauhajoki II

Jag tycker att tapZa tar upp en viktig poäng med självmordsmassakerna.

Medierna o. samhället spelar de här galningarna direkt i händerna genom att ge en sån enorm uppmärksamhet åt gärningsmannen. Det tog inte länge igår innan galningens ansikte fanns på alla tidningars nätupplagor. Det är ju precis vad de eftersträvar. På ett sjukt sätt blir de hjältar bland sina gelikar, vilket inspirerar någon annan sjuk människa att göra likadant.

Edit: som sagt…

Annonser

7 svar to “Skottdramat i Kauhajoki II”

 1. Man kan ju resonera som Den gode Magnus Uggla. ”Va’ ska man ta livet av sig för? När man ändå inte får höra snacket efteråt”

 2. tomaskarls Says:

  U-P Nyman: Just det….

 3. jåå… så e d, å ja blir så jäkla förbannad!!! men han spelar både dej å mej oxå i sina händer eftersom vi båda skrivit om det. Men fan, man måste ju bara reagera!!!

 4. tomaskarls Says:

  fia: Ja, fast vi skriver ju om händelsen, inte om gärningsmannen.

 5. När nu politikerna mittiallt igen är beredda att se över en massa lagar så tycker jag att man kunde först förbjuda publicering och distribuering av namn och/eller bild på liknande massmördare. Finns ingetsomhelst vettigt argument till att publicera deras namn och bild, inte vad jag iallafall kan komma på, annat än att maximera tidningsförsäljning då. Givetvis är det viktigt att även se över vapenlicenserna och hur dom beviljas, men det blir lätt så att politikerna samlar en massa billiga poäng med att diskutera om detta och debatten av dom andra frågorna kvävs.

 6. Nu har det hänt igen. Vad ska vi skylla på den här gången? Strukturell rasism? Diskriminering? Höga matpriser? Mobbing? För stränga pedagoger? De dåliga ursäkterna börjar rinna ut i sanden. Ännu en skolmassaker har inträffat och denna gång blir det svårare att svepa problemen under mattan. Dessa händelser utgör ett mönster och de pekar rakt mot kärnan i vårt samhällsfundament. När unga tonåringar bestämmer sig för att först kallblodigt döda sina kamrater och sedan begå självmord, måste vi reagera och förstå att någonting är fel – inte bara hos individerna själva, men i vår omedelbara sociala omgivning.

  Det som Pekka-Eric Auvinen, som antagligen är denne Matti Saaris inspiration, tydligt såg, efter att ha läst Platon, Linkola och Nietzsche, var antagligen samma sak som Cho Seung Hui måste ha känt när han blev placerad i en amerikansk social skolmiljö: De flesta människor i dag är vilsna, inåtvända, egoistiska och saknar förmåga att se bortom sin egen existense. De lever tryggt och enkelt i ett gigantiskt hamsterhjul, och så länge ingen skakar hjulet, är alla nöjda…

  En intressant analys av händelsen:
  http://www.anus.com/tribes/snus/archive/2008-09-23/Vi_lär_oss_aldrig_Skottlossni

 7. tapZa: Tycker jag oxo, men kommer knappast att ske.

  Realist: Om man revolterar mot samhället genom att mörda 10 människor samtidigt som man tar livet av sig själv så är man allvarligt mentalt sjuk. Man är inte någon slags visionär som fattat vad andra inte fattar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: