Diskriminering

När jag läste den här artikeln kom jag att tänka på den här sketchen.

Usch va jag är elak!

Annonser

21 svar to “Diskriminering”

 1. Ja det är skrämmande hur en oduglig utlänning kan skrika att hon är diskriminerad så fort det inte passar. Trots att svenskan skriver hundra gånger att hon fick bra på teoriprovet är det ju trots allt den lilla detaljen att köra bussen som hon inte fixar. Men det är väl bättra att skicka ut dåren på våra vägar än att hon hemska tanke skulle känna sig diskriminerad..

 2. Peter Björkman Says:

  Hon klarade ju praktikdelen senare. Uppenbarligen funkar körningen… Oduglig är hon alltså inte! Inte klockrent med sketchen i sammanhanget. Vi får se vad det blir för resultat av anmälan.

 3. Jonne Jonsson Says:

  Eftersom jag arbetar med personalfrågor på konsultbasis kan jag säga att det är få, om en någon arbetsgivare som har råd att skippa folk bara på basis av att de är invandrare eller kvinnor.
  Troligen finns det något underliggande problem här. Körningen KAN vara ett problem, men det troligare är attityden som i ett tjänsteföretag är oerhört viktigt.

 4. tomaskarls Says:

  Reino: Man vet ju inte hur det egentligen ligger till…

  Peter Björkman: Nej, långt ifrån klockrent med sketchen :)

 5. tomaskarls Says:

  Jonne Jonsson: Jag tänkte själv i samma banor. Skulle man i Helsingfors, där jag bodde tidigare, börja diskriminera invandrare o./eller kvinnor, så skulle lokaltraffiken (bland annat) stanna direkt. O. jag antar att det är likadant där i Sverige.

 6. Tja — med tanke på hur många invandrare och kvinnor som kör buss så är storyn inte särskillt trovärdig. Varför i hela fridens namn skulle några orka hålla på på det sättet hon påstår?

 7. Jag tycker det ser ut som ett praktexempel på hur det privata skolan satt sig i skiten. Bara bra om de blir åtklämda.

 8. tomaskarls Says:

  Wunder: Jo, så är det…

  Patrick: Ok…

 9. Finns det fler än jag som är trött på dessa jobbiga invandrare. Det är bara
  att ropa på DO, vilket det gäller arbete eller bostad. så fort något går dem
  emot. Med den kepsen och slipsen förstår jag att hon blir hånad, men
  inte för att hon är utlänning. så ärendet är nog inget för DO.

 10. Hoppas skolan blir stämda. dom har försökt pumpa ur mer pengar ur AMS men har inte fått det och så drabbas hon. Tycker faktiskt synd om henne. BMW är en blattebil. och andra kommentarer har inget att göra i ett klassrum. Så hoppas skolan får smaka på en dänga.

 11. – Av de tolv eleverna i hennes klass gick hon ut som kursetta i teoridelen. Och när det gäller körningen klarade hon den utan problem, säger utbildningssamordnaren Per Englund på Kumla trafikcenter till SvD.se.

 12. Läs hela artikeln och se att hon tog lappen ett år senare. Se citat av Lena här ovan =)

 13. Om hon nu är så frukstansvärt bra på att köra buss är det ju konstigt att hon ett år efter avslutad utbilsning inte fått något jobb.

 14. Lars G säger: Om hon nu är så frukstansvärt bra på att köra buss är det ju konstigt att hon ett år efter avslutad utbilsning inte fått något jobb.

  Ack så väl det skulle vara ifall man kunde få jobb bara för att man har klarat en utbildning. Då skulle man inte ha någon arbetslöshet att tala om.

  Hon hade en lovad tjänst, som hon gick miste om pga den avbrutna kursen – företag har inte lust att vänta hur länge som helst på folk, och den tjänsten som hon hade blivit lovad gick antagligen till en annan sökande (bussarna måste köras oavsett). Och som SVD skriver i slutet av artikeln så klarade hon galant av både teori och körning hos en annan utbildare.

  Nä, Sverige har blivit mer rasistiskt dom senaste 10 åren. Det märker man när man har bott en längre tid utomlands för att komma hem med en utländsk fru.

  Jag tycker att det är bra att DO tittar i ärendet, och det är skrämmande hur många smyg-rasister det är här i landet. Jag måste hålla med en gammal kollega som sade att det är inte ny-nazisterna som är farligast – dom är åtminstone öppna om sina åsikter – utan det är all denna smyg-rasism i samhället som ställer till det.

 15. Michael Boman >> Om du tittar på AMSs sida så ser du att framtidsutsikterna för bussförare är väldigt goda på 1, 5 och 10 års sikt.
  Det vore konstigt om det är så att hon inte får godkänt på utbildningen på grund av att hon är invandrare. De flesta busschaufförer jag åkt med har varit invandrare så då borde väl inte de heller klarat utbildningen eller fått jobb. Så klart är det bara hon som blir diskriminerad och det har inget att gör med att hon är kass på att köra buss.
  Förmodligen är det någon socialsekreterare som sagt till henne att ”busschauför kan du bli” och hon tror sedan att det bara är att gå en kurs och få sitt körkort eftersom det är utbildarnas jobb att se till att hon klarar kursen enligt henne. Problemet för henne är väl att det faktiskt kräver lite kompetens också.

 16. Man kan givetvis inte veta exakt hur det har gått till i just det här fallet, men min personliga åsikt är att man alltid ska tro på folk tills motsatsen är bevisad, överbevisad. Då må det gälla mobbning, övergrepp, rasism, osv. Hur ska man kunna komma till rätta med respektlös och elak behandling av såväl enskilda individer som av olika grupper i samhället om den som vågar säga ifrån inte blir trodd?

 17. tomaskarls Says:

  Yvonne: Ja, vem ska man tro på? Vem ska vara skyldig att bevisa vad? Det är frågan många gånger.

  Om jag påstår att du har kallat mig ”dumhuvude” när vi träffades på stan, ska det då vara du som är skyldig att bevisa att du inte har gjort det? Hur ska du kunna det? O. är det då rimligt att slå fast att du har gjort det bara för att jag säger det o. du inte kan bevisa motsatsen?

  Jag anser att man inte kan gå in för att tro på folk villkorslöst, inte med det sagt att kvinnan i artikeln ljuger. Många människor ljuger sju stugor full om mobbning, övergrepp o. rasism. Inte alla förstås, men den krassa verkligheten är att det finns dom som gör det.

  Man måste väl tänka efter lite vad som är rimligt. För att nu ta den här artikeln som exempel: Om en stor del av bussarna körs av invandrare o. kvinnor, är det då rimligt att anta att den här kvinnan skulle ha blivit diskriminerad för att hon är invandrare o. kvinna? I mina öron låter det orimligt iaf…

 18. Man ska tro på offret och primärt ställa sig på den svagas sida, trots att det finns folk som ljuger. Hon kan ha råkat ut för riktiga skitstövlar på den skola som nämns, och då blir det snarare bara svårare för henne att bli trodd, just av de orsaker du nämner, och desto viktigare att hennes röst faktiskt blir hörd. Men som sagt var, man kan förstås aldrig vara säker. Jämförelsen med att vid ett enstaka tillfälle bli kallad ”dumhuvude” haltar en smula.

 19. tomaskarls Says:

  Yvonne: Men man kan ju inte veta vem som är offer förrän man vet vad som egentligen hänt, eller hur?! Om man bestämt sig för att alltid tro på en viss part i ett mål så blir ju den andra parten lätt ett offer. Det var det jag försökte peka på med ”dumhuve” exemplet.

  Ja, hon kan ha råkat ut för några riktiga skitstövlar på skolan som diskriminerat o. mobbat henne för att hon är invandrare o. kvinna. Hon kan oxo ljuga sju stugor fulla. Vilket det är kan vi inte veta på basen av den här artikeln.

  En grundläggande rättsprincip i vårt samhälle är att en anklagad ska betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats. Men gör man som du förespråkar, att alltid tro på den som anklagar tills motsatsen bevisats, så blir det tvärt om. Alltså att den anklagade betraktas som skyldig tills han/hon bevisat motsatsen. Att bevisa att man inte gjort något kan vara väldigt svårt, o. rent omöjligt, ibland.

 20. tomaskarls Says:

  Yvonne :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: