Priser och sånt skit

Nu har det kommit en lag som förbjuder prissättning av varor o. tjänster på basen av kön. Det får inte kosta mer att klippa sig om man är dam än om man är herre. Det får heller inte kosta mer att gå in på krogen om man är herre än om man är dam.

Man silar mygg o. sväljer kameler. När ska man ta itu med det ur jämställdhetsperspektiv horribla faktum att endast män måste offra ett år av sitt liv i statens tjänst? In i armén eller in bakom galler, sånt fortgår medan man lagstiftar mot bagateller som frissörspriser o. kryssningar.

Det är samma spel för gallerierna som när man vill förbjuda snus o. lakritspipor för att bekämpa nikotinberoendet.

Ur led är tiden!

Annonser

12 svar to “Priser och sånt skit”

 1. En av mina kompisar brukar bestämt försvara det där med männens värnplikt med att ”de behöver ju inte ha mens”! Kvinnorna har mens. En kvinna har mens under sisådär 7800 dagar av sitt liv… vilket är mycket mera än det där året som männen måste vara i armén/bakom galler. För att inte tala om att man kan drabbas av PMS före mensen varje månad, så att man blir odräglig både för sig själv och för sin omgivning…. Mensskydd kostar. Dessutom kanske man har mensvärk och måste käka värkmedicin för det. Värkmedicin kostar också. Hur ska vi uppnå någon jämställdhet gällande detta?

 2. tomaskarls Says:

  Yvonne: Det är just såna här resonemang som gör att man börjar sucka när man hör ”jämställdhet”. Det förlöjligar hela begreppet tycker jag. Alltså ett idiotiskt resonemang som blandar ihop av människan stiftade lagar med av naturen fastslagna omständigheter, om man nu kan kalla det omständigheter.

  Tänker man så här måste man rimligtvis oxo väga in att män i genomsnitt dör yngre än kvinnor. Nu minns jag inte på rak arm antalet år, men så är det ju. Hur ska det här kompenseras?

  Nä, man ska inte blanda ihop det som människan skapat med hur naturen fungerar. Det som människan hittat på kan vi förändra, men det sätt på vilket naturen fungerar måste vi leva med.

 3. :) :) Du har så rätt. Jag tycker att det vore bäst att slopa den allmänna värnplikten och införa en yrkesarmé bestående av de kvinnor och män som har intresse för att arbeta för försvaret. År 2005 var den förväntade levnadsåldern för kvinnor i Finland 82 år medan den var 76 för männen. Se http://www.globalis.se/Statistik/Befolkning/Levnadsaalder-kvinnor Men för finlandssvenskar lär den vara lite högre för båda könen, så att den ligger över 80 år för männen också. Det går faktiskt att påverka sin levnadsålder i någon mån också genom att sköta om sin hälsa… så har man också t.ex. i östra Finland satsat extra mycket på förebyggande vård för männen, eftersom de så ofta dött i hjärt- och kärlsjukdomar där. En annan sak man borde komma åt är att alltför många män dör i förtid pga våldsbrott, vilket också påverkar statistiken…

 4. Orättvisorna är många. Oftast beror det på dumma beslut. De flesta beslutsfattare är män. Förutom just i frisörssalongen då. ;-)

 5. Den största orättvisan är ändå löneskillnaderna och den kan de ju försöka lagstifta bort…

 6. tomaskarls Says:

  Yvonne: Det är klart att man kan förlänga eller förkorta livet genom hur man lever. Men det finns ju både män o. kvinnor som missköter sig o. tvärt om, så det förklarar inte de 6 åren. Tänk vilket liv det skulle vara i feministleden om det vore tvärt om!

  Du tar oxo upp en annan intressant grej, nämligen att män i större utsträckning (ganska mycket till o. med) än kvinnor utsätts för våld. Hur orättvist är inte det?!

  Anni: Där fick du till det :)

  Kicki: Hur stor är löneskillnaden?

 7. Nu förstår jag inte riktigt, eller vi missförstår varandra kanske. Män har generellt högre lön än kvinnor fast de utför samma jobb, men hur stor den skillnaden är vet jag inte och det är säkert olika beroende på bransch.

 8. tomaskarls Says:

  Kicki: Man hör ofta att löneskillnaderna mellan män o. kvinnor är stora fast de gör exakt samma. Men de här undersökningarna tar inte hänsyn till faktorer som utbildning, erfarenhet, ålder, arbetsuppgifter, arbetstid, anställningsformer, befattningar och liknande faktorer. Gör man det ser siffrorna annorlunda ut.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_1057439.svd

 9. Artikeln handlar om Sverige och ger inte någon uppfattning om förhållandena i Finland.

  Sedan brukar det också vara så att kvinnor med exempelvis en examen från Hanken ofta slutar som lågavlönad sekreterare, medan en man med samma utbildning får en chefspost. Någonstans är det ett fundamentalt feltänk som kan ta generationer att överbrygga.

 10. tomaskarls Says:

  Kicki: Det var lite det som var min poäng, att man måste ta i beaktande vad folk gör, bland annat, när man jämför löner o. inte rakt av jämföra bara kvinnor o. män.

  Man kan inte säga att en kvinnlig sekreterare lönediskrimineras för att hon är kvinna när hon har lägre lön sin manlige chef.

  Varför hon blev sekreterare o. han chef, o. inte tvärt om, är en annan frågeställning som inte har något att göra med lönediskriminering pga kön.

 11. Det är just det som är den springande punkten. Varför får männen de bättre betalda jobben, medan kvinnorna får nöja sig med jobb som de egentligen är överkvalificerade för?

  Har också läst en artikel där det framgick att kvinnliga ingenjörer har 500 euro mindre i månadslön än sina manliga kolleger även fast de jobbar i samma sorts arbetsuppgifter.

 12. tomaskarls Says:

  Kicki: Ja, det kan man fråga sig. Det finns säkert många orsaker till det. Jag skulle kanske vara försiktig med ordet ”får”, för många kvinnor söker sig självmant till lägre betalda branscher.

  Men det är en helt annan sak än att säga att män generellt får högre lön än kvinnor fast de utför samma jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: