Skärm vs. papper

Nuförtiden skrivs ju så gott som inget på skrivmaskin eller för hand på papper. Så gott som allt skrivs i ett ordbehandlingsprogram på en dator, för att sen skrivas ut på papper om det behövs.

Jag har märkt en intressant grej. Fast texten som kommer ut på pappret är den samma som syns på skärmen så vill man läsa den på papper när man gör den sista granskningen. Det är som om den blir mer äkta när den kommer på pappret, som om skärmen inte riktigt kan förmedla den fullständiga läsupplevelsen, något fattas.

Det här var tydligt när jag jobbade på Hbl, o. det är samma sak nu när jag skriver arbetsansökningar. På Hbl printade jag alltid en artikel före jag skickad iväg den, o. inte sällan gjorde jag ändringar efter att jag läst den på papper. Lite som att läsa den i stereo i stället för mono, kanske. Man märker att något inte låter som det ska, o. att det låter bättre om man tar bort, lägger till eller svänger om något ord.

Det är kanske pga detta som de elektroniska böckerna inte slagit igenom så stort. Eller har dom? Jag har svårt att tänka mig att jag skulle läsa en elektronisk bok iaf.

Att sånt sitter jag o. funderar på så här till eftermiddagskaffet.

old_typewriter_map

Annonser

7 svar to “Skärm vs. papper”

 1. Jag föredrar nog att läsa böcker i pappersversion om det gäller t.ex. romaner. Men facklitteratur, som jag läser hyllmetervis med tanke på min forskning, går bra att läsa i elektroniska versioner också. Det fina med den saken är dessutom att t.ex. databasen ebrary som tillhandahåller elektroniska böcker också har funktioner som gör att man kan sätta märken i böcker som man har i sin egen elektroniska hylla, man kan markera viktiga avsnitt med gult så att man hittar dem lättare sen o.dyl. Jag som avskyr då folk klottrar i biblioteksböcker tycker detta är ett bra system – var och en kan klottra elektroniskt men det syns bara för den som har gjort det själv, de andra har tillgång till en ren bok.

 2. För mig funkar det så att jag inte ser tryckfel och andra fel lika bra på skärmen, utan först när jag får den printade versionen i min hand. Fråga mig inte varför, men så är det bara. Möjligtvis kan det vara något med mina ögon.

 3. då funkkar mina ögon precis som dina kicki ;-)

 4. tomaskarls Says:

  Yvonne: Ja, det låter ju bra iaf…

  Kicki: Men så är det för mig oxo…

  Loppan: Just det…

 5. Jag gör så där på jobbet med. Skriver i datorn. Skriver ut. Ser alla fel. Gör om. Skriver ut. Ser alla fel. Konstigt nog så ser jag inte dom på skärmen.

 6. Tankesultanen Says:

  Hmm.. intressant det där.. Kickis och Evvys svar hade kunnat vara mitt.. men jag tror det beror på att jag läser rätt slarvigt då jag läser något vid datorn, jag skummar mer igenom raderna än fokuserar på stavfel. Antagligen för att det är smått ansträngande att läsa vid datan..

 7. tomaskarls Says:

  Maria: Hmmm… skumt.

  Tank: Hmmm… skumt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: