DN blandar på begreppen

Här har vi ett exempel på en artikel som blandar äpplen o. päron som värsta cementblandaren.

DN:s ingångssida lyder rubriken: ”Mindre fett kan ge bättre minne”. Sen när man klickar på den o. får fram artikeln (den första länken), så lyder rubriken: ”Färre kalorier kan ge bättre minne”.

Märk nu att fett o. kalorier inte är samma sak. Kalorier är den energimängd som ett näringsämne innehåller. Fett är ett av tre näringsämnen, vid sidan av kolhydrater o. proteiner.

Det friska blandandet fortsätter sen i artikeln. Man lyckas till o. med få in båda begreppen i samma mening: ”en grupp åt 30 procent färre kalorier än tidigare (men inte mindre än 1.200 kalorier per dag), en grupp ökade mängden omättat fett i kosten med 20 procent och den tredje gruppen åt som vanligt.”. Först talar man alltså om kalorier per dag, o. i nästa andetag, som jämförelse, om mängden omättat fett.

Dessutom talar man senare i artikeln om insulinhalten i blodet. Nu är jag ingen läkare, så rätta mig om jag har fel ni läkare som läser detta, men som jag förstått det är det inte fett som höjer insulinhalten i blodet, utan kolhydrater. Speciellt snabba sådana, typ socker.

Vad är det egentligen som sägs förbättra minnet, fettmängd eller kalorimängd?


Annonser

13 svar to “DN blandar på begreppen”

 1. Kände ett starkt behov av att även jag kommentera begreppsförvirringen… Du har förstått det hela rätt så vitt jag kan förstå, fett kan inte omvandlas till socker annat än i mycket små mängder via ett antal omvägar i kroppen… DN:s vetenskapsjournalister borde få någon form av minuspris för mest missförstånd. Tråkigt eftersom majoriteten inte läser sin morgontidning som om det vore finn fem fel.

  PS. Kostcirkeln är en vild chansning från mitten av 1900-talet som helt saknar evidens och som enligt t.ex. israel-studien verkar vara direkt fel… DS.

 2. Rubriksättaren är väl inte den samma som artikelförfattaren?

 3. Här finns originalartikeln i PNAS: http://www.pnas.org/content/early/2009/01/26/0808587106.abstract?sid=34f42974-4f2e-47e7-82e4-da76150a9597

  Tydligen förbättrade den kalorisnåla dieten försökspersonernas minne, medan en diet med mycket omättat fett inte gjorde någon skillnad!

 4. Kanske du har gjort så att rubriksättaren har fått ändra sig, för nu står det nog om färre kalorier också på ingångssidan :) Om man läser abstraktet till originalstudien ser man att det alltså är två helt separata saker som har testats: dels en kalorireducerad kost, och dels en kost med högre andel fleromättat fett, och dessa båda grupper har jämförts med en kontrollgrupp som åt som vanligt. Av dessa var det alltså bara den kalorisnåla dieten som förbättrade deltagarnas minne i den grad att det fanns en statistiskt signifikant skillnad. Tidigare gjorda djurförsök hade visat på att både en kalorisnål diet och en diet med högre halt fleromättat fett skulle förbättra minnet, men detta kunde alltså inte bekräftas hos människor i den här studien. Insulinhalten i blodet höjs främst av snabba kolhydrater, ja, att man ofta också har rekommenderat att diabetespatienter ska äta fettsnålt – och rätt sorts fett – har att göra med att det finns en koppling mellan övervikt och diabetes, övervikt kan vara en bidragande orsak till eller förvärra sjukdomen, när det är fråga om diabetes mellitus typ 2, s.k. åldersdiabetes.

 5. Jo, teoretiskt sett borde fett förbättra hjärnkapaciteten eftersom myelinskidorna som isolerar nervbanorna och gör att de elektriska signalerna mellan hjärncellerna transporteras snabbare, består av fett!

 6. Jag håller med dig, Yvonne! Bra att du tar upp det. Många blandar ihop kalorier och fett. Jag kan tillägga att om vi levererar kroppen kalorier, fett, även socker från rätta källor och i rätt mängd garanterar vi den ”rätt behandling”. Vi bevarar kroppens struktur – strukturell diet alltså.

 7. tomaskarls Says:

  Daktarin: Någå pris borde de allt få!

  Maria: Nä, det är möjligt. Men man kan ju tycka att man bekantar sig det man ska rubriksätta.

  HANNA: Så var det tydligen jo…

  Yvonne: Jo, jag såg att rubriken ändrades på förmiddagen. Det känns som att jag ändrat historiens gång idag. Utan mitt inlägg kanske den hade stått kvar o. spridit felaktig information till tusentals fler människor hela dagen. Kan man sätta sånt här i CV:n? :)

  Angående diabets-typ 2 så är det ju lustigt att patienterna som har problem med hög insulinnivå rekommenderas att äta mat som höjer den, i stället för mat som sänker den. Eftersom insulin gör att kroppen lagrar energi som fett är det ju inte så konstigt att folk som rekommenderas att äta mycket insulinhöjande mat blir feta.

  Det finns ju otaliga exempel på folk som kunnat lämna bort sina diabetesmediciner efter att de minimerat kolhydraterna i kosten o. i stället börjat äta mer fett. Mot doktorns order förstås.

  HANNA (igen): Det där vågar jag inte uttala mig om :)

  Karin: Ähum.. *harklar mig* Men det var nog faktiskt jag som påpekade skillnaden mellan kalorier o. fett, inte Yvonne :)

 8. Läste om samma undersökning på text-TV och där stod ingenting om fett överhuvudtaget utan enbart kalorier.

 9. tomaskarls Says:

  Kicki: Text-TV har bättre koll än DN.

 10. Tankesultanen; jobbar, jobbar, jobbar.. Says:

  Okej.. vad ska jag äta för att må alla tiders och vara en hyvens man? :)

 11. Ja det finns en koppling mellan övervikt och diabetes, övervikt kan göra att kroppens insulinproduktion inte räcker till. Men rekommendationen att diabetespatienter ska äta fettsnålt har visat sig inte hjälpa mot övervikt. Man blir inte fet därför att man äter fett. Det är snarare tvärtom. Ät ägg och bacon och gå ned i vikt. För övrigt borde Karin Bojs, DN och deras vetenskapsredaktion vara mer korrekta och skriva 1200 kilokalorier eller den numera enligt SI systemet gällande enheten Joule och kilojoule. En kalori som används i vardagligt tal då det gäller matens energiinnehåll är en väldigt liten enhet. Det är den energimängd som går åt för att öka temperaturen på 1 gram vatten 1 grad Celsius. Läs på mjölkförpackningen så skall i se att det står kilokalorier och kilojoule.

 12. :) Jo, det var du som påpekade skillnaden, jag gjorde bara vissa förtydliganden. Hsg har rätt angående kilokalorier och kilojoule. Och jag vill ännu förtydliga, apropå hsg:s kommentar, att när det gäller diabetespatienter är det viktigaste dels den totala mängden kolhydrater, dels typen av kolhydrater, där man ska prioritera de långsamma kolhydraterna och inta endast en begränsad mängd av dessa, fördelade på små portioner under dagen. Att däremot slopa kolhydrater och äta mycket fett kan fungera som viktminskningsmetod under en kort tid, men är hälsovådligt i längden. Kroppen behöver alla typer av näringsämnen, också kolhydrater, men i balanserad mängd.

 13. tomaskarls Says:

  Tank: Ät som den fransman du till hälften är!! :)

  hsg: Just det, man blir lika mycket fet av att äta fett som man blir röd av att äta tomater.

  Kilokalorier är det förstås. Och jag tycker nog att de ska läsa på lite bättre innan de skriver nästa gång.

  Yvonne: Ja det var det… :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: