Konstig konst

Svenska konstnärer är tydligen inne i en göra-konst-av-samhällsnyttan period. Nyligen var det konststuderande Anna Odell som gjorde konst av att fejka en psykos o. bli tvångsomhändertagen, o. nu läser jag om en annan blivande Picasso som har vandaliserat en tunnelbanevagn för sitt slutarbete.

Egentligen skulle man kanske kunna slippa allt ansvar som varje medborgare har genom att kalla det konst. När man parkerar fel o. får böter för det kan man kalla det en installation som visar hur bilisternas kreativitet kvävs av konformismen i samhället. Stjäl man något o. blir fast kan man kalla stölden  ett verk som blottlägger stereotypiskt ägartänkande, osv. Listan kan göras lång.

Jag undrar om det finns konstnärer som målar tavlor eller skulpterar längre? Såna kanske är fett ute nuförtiden. Det är kanske väldigt konservativt att hålla på med sånt?

Annonser

5 svar to “Konstig konst”

 1. Nog finns de men de är inte tillräckligt massmedialt intressanta.

  Men jag håller med, tusan vad jag håller med. Har varit så förbannad på puckona nr 1 och 2 ovan. Och vad håller deras institutioner på med, uppmuntrar till dylik galenskap eller?!

 2. Det existerar ju en falang inom konsten som anser att skönhet inte behövs utan att all konst istället ska provocera. Gott och väl så, provokationer till eftertanke behövs och även skönhet kan vara nog så provocerande – MEN det som dessa människor glömmer bort är att provocera inte är detsamma som att FÖRNEDRA.

 3. tomaskarls Says:

  Kat: Så är det väl…

  Anni: En bra point där. Visst ska konst provocera, men det är inte samma som att förnedra o. vandalisera. Det finns en gräns.

 4. ÖN styrelsemedlem före dig Says:

  En annan aspekt av ovanstående är framkallande av fara som i mitt tycke är det värsta som pucko nr1 gjorde. Det faktum att hon förutom att använda en stor del av de befintliga resurserna just då desstuom indirekt nekade andra behövande resurser, som verkligen var sjuka, är det värsta enligt mig.

  Konsten behövs för att skapa debatt – javisst. Debatten behövs för att hitta linjen mellan konst och galenskap/kriminalitet.

  Att ”bomba” en tunnelbanevagn är kriminellt enligt mig – dessutom inte ens nytänkande, alltså enbart kriminellt om du frågar mig.

  Tomas: för övrigt Larson i efternamn ;)

 5. tomaskarls Says:

  ÖN styrelsemedlem: Jepp, håller med dig!

  Jasså det var du som smyger omkring här! Det var roligt! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: