Ursäkta…

men hur tänker hon?

Saab är i kris men Annelie går inte med på att arbeta kortare dagar eftersom det betyder lägre inkomst, fast det kanske kunde rädda arbetsplatsen. Men om det inte finns något att göra då? Varifrån ska pengarna till hennes lön komma om hon inte har några bilar att bygga?

Annonser

9 svar to “Ursäkta…”

 1. Vad har jag sagt tidigare om bondebefolkningen och arbetsmoral? Det är inte alla som lika tydligt som bonden ser sambandet mellan arbetsuppgifter och vad som behöver bli gjort. Det skall vara kul på jobbet annars får det vara. Människan håller fast vid det invanda in i det sista och sitter i den varma hytten, då båten håller på att sjunka, fastän det vore klokare att ta ett beslut om att sätta sig i livbåten.

  Det finns mycket i vårt samhälle som borde göras men som inte blir gjort. I vården och omsorgen av våra äldre t.ex.

  Nu är situationen den att SAAB kan göra bra bilar men det går inte att få så många sålda som man kan tillverka. Då blir det ansamling av bilar i lagret och tillverkningstakten måste dras ned. Den totala produktionskapaciteten av bilar i världen är större än vad det finns köpare.

  Kan tänka mig att Kinas och Indiens befolkning gärna skulle vilja köpa bil om de hade råd. Vad det skulle få för konsekvenser för miljö och energitillgången kan man ju fundera över.

 2. Funderade opå det jag med. Ingenstans kan jag läsa om hur mycket lönen blir sänkt. handlar det om 500 eller 5000 i månaden? mer?
  Jag tror att facket gör dom anställda en björntjä
  nst om dom strider mot sänkta löner. Bättre att spraka folk då… eller?

  Själv skulle jag definitivt ta sänkt lön om det var det enda valet för mig.

 3. Och på tal om att förlora lön. Går man från skift till dagtid går man inte ner i lön. Man blir av med det tillägg man får för att jobba obekväma tider därför att man inte längre gör det utan är ledig ”normala” tider.

 4. Tankesultanen Says:

  Å andra sidan är en femtedel i sänkt lön inte så litet.. och vem garanterar att lönen återigen går upp då de goda tiderna åter är här? Då har man ju halkat efter..

 5. tomaskarls Says:

  Harry: Jo, du har varit inne på det tidigare. Så är det nog…

  Maria: Jag tänkte just påpeka det som du tangerar i din andra kommentar. Det är fel att tala om sänkt lön när det är arbetstiden som skulle förkortas. Minskar arbetstiden så sänks inte lönen utan inkomsten blir mindre. Det är två skilda saker. Aftonbladet blandar ihop begreppen.

  ”Samtalsämnet för dagen handlar inte i första hand om framtiden för Saab. I stället är det IF Metalls uppgörelse från i går om att låta de anställda gå ner i tid, och därmed i lön – för att slippa uppsägning. Annelie Tåqvist säger nej.”

 6. tomaskarls Says:

  Tank: Som sagt, lönen sänks inte. Arbetstiden förkortas pga överkapacitet.

 7. Med tanke på att i dagsläget är a-kassans maxbelopp 80 procent av en lön på cirka 18 700 kronor så måste det ju bli mer pengar om man jobbar? Även om man går ner i tid?

 8. Själv skulle jag inte ha några som helst problem att få mera fritid om lönen fortfarande skulle räcka till för att få hushållet att gå runt. Att skära ner på levnadsstandaren är inget problem så länge man kan hålla hus, bil och barn (inte nödvändigtvis i den ordningen).

 9. tomaskarls Says:

  Maria: Jo…

  Ken: Kanske inte i den ordningen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: