Frukt

Ja där ser man!

Annonser

12 svar to “Frukt”

 1. Ja, problemet är bara att ”läkaren” anger att studien som han refererar till är gjord med söta drycker och han säger ”Studien är visserligen gjord på söta drycker, men fruktos torde vara fruktos om än i dryckesform”

  Det är just det som är grejjen. Fruktos som tillsätts i t ex drycker är raffinerat, d v s vi ha gjort det på syntetisk väg. Fruktos i frukt är däremot inte syntetiskt och det finns ett antal studier som visar att det finns andra okända ämnen i frukt som så att säga tar ut den negativa verkan av fruktosen. Möjligen kan det vara så att torkad frukt ger mer skadlig effekter och som ni vet kan ibland torkad frukt ha sockerkristaller på sig på grund av den höga koncentrationen per volymsenhet (´det mesta av vattnet är ju borta). Det är således kanske det torkade (kristallerade) sockret som är skadigt – precis som som tillverkar det syntentiska – som i denna studien.

  Nä, läkare ska nog passa sig för att han för mycket idéer. Många av dem är INTE vetenskapligt skolade, d v s att tänka kritiskt och väga olika studier mot varandra.

 2. kicki Says:

  ”Tiid fåor he”! Jag som alltid sitter och knaprar på någon frukt då jag egentligen vill ha godis eller choklad. Nu är det inte så nyttigt med frukt heller.. Man får börja fråga sig vad som är bra att äta egentligen.

 3. tomaskarls Says:

  Fred: Säkert är frukt nyttigt iom att det finns vitaminer o. sånt. Men fruktos är fruktos oavsett var det finns, så ser jag det.

  Kicki: Det är väl inte onyttigt med frukt heller. Det är väl snarare så att tappat sin gloria som supernyttig :)

 4. Den kemiska sammansättnigen för fruktos är samma oavsett om den bildats naturligt eller på kemisk väg.

 5. tomaskarls Says:

  Gorm: Exactly, så ser jag det oxo.

 6. Jag vill minnas att Viktväktarna alltid haft begränsat fruktintag på sitt program, så nåt nytt var det där väl inte. Och om väger frukt mot godis i samma mängd tror jag inte frukten är sämre.

 7. Patrik Says:

  Den som tror på artikeln kan ju prova sluta äta frukt. Mycket underligt med denna moderna kolhydrats-hets som pågår. Frågan är: vem tjänar på den?

 8. Johan Says:

  Herregud människor!!
  Vi kan ju börja med att säga att banan som omnämns flera gånger INTE är en frukt. De allra flesta frukterna innehåller 4-7% kolhydrater medans ÖRTEN banan innehåller runt 20%.
  Det är stor skillnad på hur man får i sig kolhydrater. Flytande kolhydrater har BETYDLIGT högre GI än den i frukt. Det går inte att jämföra att dricka en fruktoslösning med att äta en apelsin!! Dessutom MÅSTE man se till mängden, precis som allt handlar det om dos.. Att säga att man blir tjock av att äta kiwi, som bara innehåller ett par gram kolhydrater (även om de är relativt snabba) och inte nämna de mängder pasta, potatis eller ris som människor trycker i sig varje dag, med betydligt större mängd kolhydrater och dessutom relativt tomma på vitaminer. För att få i sig samma mängd kolhydrater som en portion ris får man äta minst 10 apelsiner. Känner jag inte många som gör…
  Suck… Det går givetvis att bevisa allt med studier. Man kan få det bevisat att man blir tjock på vatten också om det skulle vara så…
  Ät frukt för i helvete, men skippa bananen och pastan!!

  Mvh, en vältränad Johan redo för beach 09

 9. Som alltid – för mycket och för lite skadar allt. Häromåret var te – tror jag det var – livsfarligt – om man drack 500 koppar om dagen. Numera är det nyttigt Forskare renodlar sina undersökningar. Journalister återger dem. Och glömmer bort att i det aktuella fallet frukt innehåller en rad andra ämnen än vatten och fruktos. Kroppen byggs upp av fett, kolhydrater och proteiner. Utelämna ett ettv dem så blir det ungefär som att blanda betong av sand och vatten och plocka bort cement.

 10. Heja ViktVäktarna, som rekommenderar 2-3 frukter per dag :)

 11. VIll ni gå ner i vikt (må bra)?

  Gör såhär:

  1) Ät inte så mycket godis och kakor, kanske nån gång per vecka
  2) Ät mindre av allt (bli ALDRIG stoppmätt)
  3) Rör på er, helst minst 1 timmes promenad per dag. Skippa springning och annan ”träning”
  4) Ät ALDRIG framför TV:n

  Gör ni så sä lär det lösa sig…

 12. tomaskarls Says:

  Helena: Nä, men det är klart! Det är väl inte någon som påstått att frukten skulle vara sämre, men att det inte är så bra som alla säger/tror.

  Patrik: En mycket viktig fråga: vem tjänar på vad? Vem tjänar på att hålla kvar uppfattningen om fettet som demon o. frukten som ängel? Jo, bla annat alla professorer o. förståsigpåare som investerat sin akademiska credibility i detta. Ett litet sidospår kanske, men ack så viktigt.

  Johan: Hmmm… :)

  Robb: Lagom är bäst, dvs. lagom mycket frukt :)

  Yvonne: Heja! :)

  Fred: Tur att du inte skrev ”drick mindre öl” :) *pustar ut*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: