Semesterväder

Ett kärt samtalsämne är semestervädret. Hur kommer vädret att bli när man har semester? Kommer det att regna, vara mulet eller kommer solen att skina? Hur högt kommer kvicksilvret att orka stiga. Det optimal anses vara maximalt med solsken o. minimalt med regn, kombinerat med så hög temperatur som möjligt, något som i praktiken är sällsynt.

Jag har aldrig riktigt förstått mig på den här diskussionen. Eller ska vi säga, jag har aldrig förstått vikten av ett sånt väder.

Jag har en teori om varför det är så viktigt för folk att det är smäckhett o. kruttorrt på semestern. Jo, nämligen, folk tenderar att ha allt för stora förväntningar på sin semester. Det är på semestern man ska ”leva” o. göra ”allt”. Det är förväntningar som i allmänhet inte infrias på grund av den krassa verklighet vi de facto lever i. Folk blir besvikna, semestern blev inte vad den skulle bli. Man kan inte erkänna för sig själv att det beror på den krassa verkligheten vi lever i, för då skulle man inte ha något att se fram emot mellan augusti o. slutet av juni. Därför skyller man på vädret. Det var vädrets fel att semestern inte blev vad man förväntat sig. ”Det var inte +150 i skuggan dygnet runt o. det regnade en hel förmiddag. Därför känns semestern misslyckad.”

6 svar to “Semesterväder”

 1. Tankesultanen, yrar.. ;) Says:

  Sommaren ska vara som min barndoms somrar.. 25-35 grader varmt, sol, fuktigt.. och spysjukan av värmen hehe.. ;)

  Nu har man dock vant sig vid att somrarna består av regn, än mer regn.. och än mer regn. Och vattentemperaturen 18 grader! I love the Swedish summer!! ;)

 2. Uppehåll o lagom varmt är väl bra semesterväder när man far runt och upplever nya ställen! God Ferie Du!

 3. Det ligger mycket i det du skrivit.
  Det svåra är att man i en familj kan ha så olika förväntningar, önskningar på vad en semester, ledighet ska innehålla. Gäller både stora och små. Att göra alla nöjda går förstås inte, det blir någon sorts medelväg med mycket jämkande och gnissel på vägen. Det är tufft.

 4. tomaskarls Says:

  Tank: Man minns nog bara de soliga dagarna från barndomen. Selektivt minne, inte så ovanligt.

  Kerstin: Tack!

  Kat: Det är klart, att det är svårt när det finns många önskemål.

 5. Vädret är alltid tacksamt att gnälla på, för det protesterar inte. Antingen är det för varmt, eller så är det för kallt, eller för torrt, eller för regnigt… Alla väder är bra, bara man får vara ledig :) Och jag tycker faktiskt att det ska vara riktigt ok att börja jobba igen på måndag. Faktiskt. Men annars så stämmer det säkert att folk har uppskruvade och åtskilda förväntningar på vad en semester ska innehålla. Liksom på livet i övrigt. Det kanske bara blir mer accentuerat under semestern.

 6. tomaskarls Says:

  Yvonne: Hmmm…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: