Brott och straff

Jag såg just på nyheterna. De berättade bland annat om desperadot som kidnappade en av döttrarna i släkten Herlin i sommras. Planen var att byta henne mot en lösensumma på 8 miljoner EUR med hjälp av vilken han skulle kunna bli kvitt sina ekonomiska problem.

Men han blev fast, o. idag behandlades fallet i rätten. Åklagaren yrkar på 8 års fängelse (1 år per begärd miljon ?! HAHAHAHAHA) o. den kidnappade kvinnan kräver 60 000 EUR i skadestånd.

Då började jag fundera. Vad är 60 000 EUR för en person som tillhör den kanske rikaste släkten i Finland? Jamenar, hon kunde säkert köpa kläder för 60 000 på en shoppingrunda utan att det skulle påverka hennes ekonomi. För henne måste ju 60 000 i skadestånd vara ungefär som att få fickpengar. Det känns ju ingenstans. Jämfört med om tex en skjutsköterska eller en vanlig donare fick det menar jag.

Slutsatsen av det här blir att denna herlindotter å ena sidan o. donaren eller skjutsköterskan å den andra inte är lika inför lagen. Om donaren eller sköterskan fått 60 000 för samma lidande får de relativt sett ”mer” pengar än herlindottern, eftersom 60 000 känns mycket mer för dom som inte är rikare från förr.

Så, vid utdömandet av skadestånd för psykiskt lidande borde man ta hänsyn till den ekonomiska situationen. Är man rik så bör man få ett större skadestånd än om man är medel- eller låginkomsttagare.

Detta i konsekvensens namn, eftersom man vid utdömandet av böter följer denna princip. Ju högre inkomster desto högre böter (för samma förseelse), just för att det, relativt sett, ska vara ”lika stor summa”

Eller hur?

Annonser

6 svar to “Brott och straff”

 1. På något sätt känns det som att resonemanget haltar… :) Tycker du att kidnapparen borde ha suttit längre i fängelse också om han hade varit förmögen?

 2. tomaskarls Says:

  Yvonne: Haltar? Hur då? För att det är politiskt inkorrekt? :)

  Kidnapparen har inget med det här resonemanget att göra. Min point är den, att om rika människor straffas (när det gäller bötesstraff) enligt vad de äger, inte enligt vad de gjort, varför ska de då inte oxo kompenseras enligt vad de äger, inte enligt vad de blivit utsatta för, när de är brottsoffer?

  Om jag hade blivit kidnappad o. fått 60 000 i skadestånd så skulle jag ha relativt sett ha fått mycket större ersättning än Nurminen. Då är vi inte lika inför lagen.

 3. Jojo, jag förstår din point, men nånting inom mig säger ändå att den haltar :) Om det sedan är för att den är politiskt inkorrekt vet jag inte. Men på något sätt får det här resonemanget mig att tänka på sättet att se på människan. Att det ska krävas mycket av den som har blivit given mycket. Att den som är rik och välutbildad och av fin familj (eller politiker) borde ha bättre förstånd och uppfostran så att man också kan fordra mera ansvar och korrekt uppförande av honom. Så då kan man också kräva mera pengar av honom om han trots allt är så klantig att han bryter mot lagen. Det är liksom värre om han gör det, han som borde vara en förebild för ”lägre stående individer”. Och då blir det som du säger, man är inte lik inför lagen, eftersom man inte är lik från början heller. Så – för att få ett jämlikt samhälle borde man naturligtvis bötfälla alla lika mycket. Strunt samma om bötesbeloppet då gör att donaren får gå från gård och grund. Eller?

 4. tomaskarls Says:

  Jag tror inte att vi talar riktigt om samma sak nu Yvonne :)

 5. Lite argumenterande:

  Bötesstraff borde vara relativa inkomst eftersom syftet med böter är att avskräcka individen från socialt icke-accepterat beteende.

  Skadestånd borde vara relativt skadan. Kompensation för förlorad inkomst gör att ersättningen blir relativ inkomst. Det är svårt att omvandla psykiskt lidande i monetära enheter, men ett sätt är att bedöma behovet av vård och kostnaden av denna. Skadeståndet blir relativt vårdkostnaden och inte individens inkomst.

  Jag vet inte om domstolar resonerar på detta sättet, men jag tycker inte att skadestånd ska vara godtyckliga eller beroende av individens inkomst.

 6. tomaskarls Says:

  Thomas: Det beror väl i slutänden på vad man tänker sig att skadeståndet skall kompensera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: