Pakkoruotsi II

Ett av argumenten från hopen av motståndare till plikten att läsa svenska (och finska förstås för oss som har svenska som modersmål) i finlänska skolor var att det inte borde vara ett tvång. Det borde vara valbart tyckte man. ”Varför måste ni tynga ner svenskan i halsen på oss”, uttryckte sig en av deltagarna.

Det är ett argument som jag delvis kan förstå. Men det håller inte i längden. Tvånget, plikten, är ju en del av skolsystemet. Jamnenar, vi måste läsa biologi, matematik, religion och vi måste delta i musikundervisning. Varför talar ingen om ”pakkouskonto”? Varför hakar ingen upp sig på tvånget att lära sig grunderna i biologi?

HBL:s chefredaktör uttryckte det bra. Jag minns inte ordagrant vad han sa. Men grundidén var att skolans uppgift är att ge folk en bred allmänbildning med kunskap från olika ämnesområden och att svenskan är en del av den allmänbildningen. Och med tanke på var Finland ligger i norden är det ju en viktig allmänbildning.

Annars tyckte jag att pro-svenskan falangen sköt förbi målet när man upprepade argumentet att språkkunskaper aldrig är en nackdel utan en rikedom. Det är klart att det är så. Självklart! Men det var ju inte alls det det handlade om.

Björn Månsson deltog aktivt i debatten.

3 svar to “Pakkoruotsi II”

 1. Hahahah! Hear hear, Tomas! :)

 2. Tankesultanen Says:

  Hmm.. det var ett intressant synsätt du drog fram med nu. Måste jag ta upp i nästa diskussion i ämnet för har jag inte direkt tänkt på detta förut faktiskt.
  Men jag håller fast vid att svenskan ska vara valbar. Så mycket som möjligt bör överhuvudtaget vara varlbart i skolan. Och så är det ju ofta nu oxå, att man bara tvingas till att läsa ett visst antal kurser i ett ämne, därefter blir det valbart.
  Och är det inte lite skillnad på religion, historia bla bla och språk?? Språk är ju inte bara ETT språk, utan man kan välja bland flera. Och varför då tvingas välja just svenska?? Visserligen kan man säga samma sak om historia t ex, att man skulle vilja fokusera på andra områden, men.. Om en finne vill läsa engelska som första och ryska som andra typ, så why not?? Många kommer säkert fortsätta läsa svenska ändå, eftersom de inser att det är bra att kunna tack vare starkt nordiskt samarbete.

 3. tomaskarls Says:

  Liza: He, he… :)

  Tank: Om allt ska vara valbart så ska svenskan vara det oxo förstås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: