VM-guldet som rann över

Huppsista! Det spårade ur lite när Finland vann VM-finalen i hockey mot Sverige.

Har ni tänkt på vilken tur det var att det var Sverige vi mötte i finalen och inte Ryssland? Föreställ er vilken diplomatisk kris utrikesminister Stubb skulle ha i sin mejlbox nu om yrbollarna uppe i Lappland åkt över gränsen österut och bränt ryska flaggan  i stället. Nu åkte dom ju alltså till Sverige, och svenskarna är ju ganska… lugna, för att uttrycka det diplomatiskt. Dom har ju inte, rätta mig om jag har fel, varit i krig sen 1809 fast tyskarna transporterade trupper genom landet i tiderna och ryssarna kryssat omkring med sina ubåtar i Stockholms skärgård på senare tid. Men ryssarna…

Tillbaka till sporten. Ett resultat av hockeyguldet är att alla barn och ungdomar i Finland nu förstår att idrott och alkohol hör ihop. Åtminstone om man vinner. Det var budskapet landslaget sände ut när man kom hem från turneringen. Den ena tränaren är så packad att han får ledas ner för flygplanstrappan men ändå snubblar på slutet, faller raklång ut på röda mattan och slår huvudet i pokalen. Och TV-kamerorna snurrar. På den officiella segerfesten med åtminstone 70 000 pers. i publiken och TV-kamerorna rullande är många i laget pinsamt fulla.

Men pokalen höll ju (Nurminens skalle alltså), så nou hätä! Ja, eller den höll ända till efterfesten. Efter efterfesten (!) måste den in på reparation av någon anledning som vi antagligen ska vara glada att vi inte känner till.

Sen det här med att nästan ägna mer energi åt att håna förloraren än åt att glädjas över vinsten. Det känns väldigt omoget.

Och den här konferenciern på segerfesten som gapar ”Nyt vedetään hurrit turpiin” (Nu drar vi svenskarna på käften! (”Hurri” är oxo ett nedsättande uttryck för finlandssvensk)) ut över folkmassorna och rakt in i etern.

Jonej, kanske det är tur att vi bara vinner vart 16. år så att vi inte totalt skämmer ut oss för omvärlden. Finland känns just nu som en tonåring som testat alkohol första gången och som inte riktigt kan hantera yrseln den ger upphov till och ställer till det.

Annonser

4 svar to “VM-guldet som rann över”

 1. jamen exakt!
  Jag tycker det känns som att det som ska vara en liten rolig chargong mellan Finland och Sverige har missuppfattats av Finland som istället tar det på blodigt allvar och allt blir bara smutsigt.

 2. tomaskarls Says:

  Jenny: Precis. Det meni överiksi, som man skulle säga…

 3. Tankesultanen Says:

  Hur kan en hockematch egentligen tas på så stort allvar.. Ärligt sagt har jag inte hört en enda ens tala om matchen efter den första dagen efter förlusten. Förutom hockeyentusiaster verkar det inte vara någon som bryr sig. Sverige förlorar ju trots allt många tävlingar. Det verkar vara något annat på gång i FINland just nu. Normalt blir inte känslorna efter en seger så här aggresiva. Eller är det bra finsk media som vinklar allt?

 4. tomaskarls Says:

  Tank: Orsaken till att du inte hört talas om matchen sen dagen efter är att du bor i Sverige, och Sverige blev utklassat av lillebror Finland och förlorade matchen. Det hade varit annorlunda om svedona vunnit.

  Media vinklar alltid åt något håll. Men visst är det svårt att inte få känslan av att något obehagligt händer i Finland just nu. Mot bakgrund av valet och så…

  Nu menar jag ju inte heller att hockeylejonen inte skulle ha gjort en fantastisk insats som är värd att fira. De är absolut värdiga vinnare och spelade jättebra. Och det får supa så mycket de vill för min del. Men allt behöver inte synas utåt. De representerar ju ändå hela landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: