Uppväckt till verkligheten

Jag blev just en illusion fattigare, eller en förlorad illusion rikare. Beroende på hur man vill se på det.

För mig har Janne Josefsson och Uppdrag Granskning i SVT varit klippan man kan lita på inom journalistiken. De som verkligen strävat efter att ge en objektiv bild av det de behandlar. Inte vinkla hit eller inte vinkla dit, så som så många andra.

Nu är de inte det längre. Det säger Janne själv. ”Vi fokuserar på de negativa sidorna”, säger han, och det säger ju allt. För fokuserar man på någon av sidorna är man inte objektiv. Då har man en egen agenda. Då hittar man det man söker i stället för att man upptäcker det som finns.

Den här bilden har inget annat att göra med inlägget än att den kom upp när jag googlade på ”Lost illusions”. Visst är den vacker! Namnet är det samma, Lost Illusions och den är målad av Alexander Kotchetow. Vem det nu sen är.

Annonser

4 svar to “Uppväckt till verkligheten”

  1. I kameror med filmrulle är det nog ett objektiv som fokuserar på negativa sidor.

  2. tomaskarls Says:

    hsg: Det var inte igår! Roligt att se (bildligt talat) dig igen. Jag förstår din pik om hur jag använde ”objektiv” klumpigt.

  3. Nej Det var ingen pik.

    Det är ordet fokusera som ofta blir konstigt använt. Fokusera är ett bildspråk som är lånat från optiken. Man koncentrerar sig på en enda sak. En lins eller ett objektiv fokuserar i brännpunkten. Det är en total koncentration på en enda punkt. Ibland hör man eller läser man att det gäller att fokusera på många olika saker. Lådkameran fokuserade kanske på allt så att bilden var inte särskilt skarp i någon punkt.

  4. tomaskarls Says:

    Ok, jag förstår! Nu när du säger det så har du påpekar det förut. Och du har helt rätt, man kan inte fokusera på fler saker samtidigt :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: