Kvällens käk

Det är över en timme innan det blir någå mat ännu och jag var vrålhungrig redan för 20 minuter sedan. Kalkonfilén ska köras i ugnen och det tar över en timme.

Jag kör inte kalkonfilé i ugnen varje dag men jag äter det ganska ofta på vardagarna (vardagskvällarna). Det är framför allt praktiskt. Filén står sig bra i kylskåpet. Det är bara att skära upp sen nästa dag, dagen där på och ända tills den är slut. Sen smakar den helt åkej som sådan. Ingen delikatess kanske, men helt åkej. Dessutom är ju kalkonkött hälsosamt då det innehåller mycket proteiner och lite fett.

Till det kokar jag ungefär en halv kaffekopp brunt ris. Kokas i 2 dl vatten i vilket man blandat ut en halv buljongtärning hönsbuljong. Till riset och köttet brukar jag göra en kall sås som jag uppfunnit själv. Man tar ungefär hälften gräddfil och hälften turkisk yoghurt och blandar ihop. Sen blandar man i en tesked dijonsenap och saltar efter smak. Oxo denna praktisk i och med att den kan förvaras i kylskåpet x antal dagar. Et voilá! Det är vardagsmenyn här i Casa Karls. Sen de dagar (vardagar) jag vill lyxa till det äter jag 85%:ig choklad och lite gojibär till efterrätt.

Allt sköljs förstås ner med kranvatten.

Men det är alltså länge innan de här delikatesser är framdukade ännu. Inte fullt en timme längre men… Så jag improviserade och kokade en kanna kaffe. Ett par koppar svart kaffe dövar hungern en stund.

Edit: Nu har jag ätit och är mätt och belåten med avseende på maten. När jag åt kom jag på att jag glömde att berätta att jag brukar sätta lite Turun Sinappia på köttet för att få lite mer smak.

Annonser

13 svar to “Kvällens käk”

 1. Du tycker inte det blir enformigt? Fast det låter ju gott ioffs och då går det säkert bättre :-)

 2. tomaskarls Says:

  Visst blir det enformigt. Men det kompenseras av de praktiska fördelarna, det faktum att det är ganska hälsosamt och att det smakar helt ok. Jamenar, det finns ju dom som äter havregrynsgröt varje morgon :-/ Sen äter jag ju förstås inte det här VARENDA dag heller :)

 3. Jag fattar inte folk som äter samma frukost varje morgon heller…

 4. Men allvarligt talat, du tycker ibland att du har tråkigt där hemma så varför inte laga ny mat varannan dag? Typ testa ett nytt recept? Då är ju en kreativ man.

 5. tomaskarls Says:

  Maria, då är det ju tur att vi inte hamnat i den situationen att vi ätit frukost tillsammans :)

  Jag har inte lust att fundera allt för mycket på matlagning på vardagarna. Då ska det vara snabbt och praktiskt. På helgerna testar jag nya recept, ibland.

  Sen måste jag väl ännu understryka, så att det inte blir några missförstånd, att jag inte äter ovan nämnda varje dag, om det lät så.

 6. Jag är absolut av den meningen att matlagning på vardagarna ska vara snabbt och praktiskt. Det är endast undantagsvis jag lagar saker som tar mer än 30 minuter.

 7. tomaskarls Says:

  Du är antagligen snabbare än mig i köket :)

 8. Har du prövat med ett mellanmål (frukt, yoghurt, fil, nötter) om du är hungrig redan innan du börjar laga mat?
  Ett annat tips är att istället köra en nyttig snabbmatsvariant, nämligen omeletten. Se till att alltid ha ägg hemma, fyll den med tex. frysta grönsaker och räkor som du tinar i sil under rinnande vatten, krydda med tex. chili el. sambal oelek, toppa med riven ost. Eller varför inte tonfisk, skinka/kalkon, det som du nu råkar ha hemma. Ät den sedan med denhär såsen du brukar laga och krydda den så att den passar till fyllningen. Snabbt, enkelt, gott och nyttigt!

 9. tomaskarls Says:

  Miisu: Det är sällan jag blir så hungrig som jag var då, för att jag försöker äta något slags mellanmål :)

  Under en period lagade jag mycket omelett. Men jag har inte gjort det på länge. Det blir lätt för mycket kalorier med omeletter (då jag aktivt försökt bli av med extra kilon).

 10. Jo, jag har ätit äggmacka till frukost i över 6 månader men precis varierat mig så stort att jag bytt brödsort och kompletterar med en korvmacka vid sidan om. Känner mig oerhört vild :-)

 11. tomaskarls Says:

  Annika: När jag vill vara riktigt galen äter jag fullkornsbröd i stället för rågbröd :)

 12. Living on the edge, Tomas!!

 13. tomaskarls Says:

  Japp! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: