Kvällens käk
Det är över en timme innan det blir någå mat ännu och jag var vrålhungrig redan för 20 minuter sedan. Kalkonfilén ska köras i ugnen och det tar över en timme.
Jag kör inte kalkonfilé i ugnen varje dag men jag äter det ganska ofta på vardagarna (vardagskvällarna). Det är framför allt praktiskt. Filén står sig bra i kylskåpet. Det är bara att skära upp sen nästa dag, dagen där på och ända tills den är slut. Sen smakar den helt åkej som sådan. Ingen delikatess kanske, men helt åkej. Dessutom är ju kalkonkött hälsosamt då det innehåller mycket proteiner och lite fett.
Till det kokar jag ungefär en halv kaffekopp brunt ris. Kokas i 2 dl vatten i vilket man blandat ut en halv buljongtärning hönsbuljong. Till riset och köttet brukar jag göra en kall sås som jag uppfunnit själv. Man tar ungefär hälften gräddfil och hälften turkisk yoghurt och blandar ihop. Sen blandar man i en tesked dijonsenap och saltar efter smak. Oxo denna praktisk i och med att den kan förvaras i kylskåpet x antal dagar. Et voilá! Det är vardagsmenyn här i Casa Karls. Sen de dagar (vardagar) jag vill lyxa till det äter jag 85%:ig choklad och lite gojibär till efterrätt.
Allt sköljs förstås ner med kranvatten.
Men det är alltså länge innan de här delikatesser är framdukade ännu. Inte fullt en timme längre men… Så jag improviserade och kokade en kanna kaffe. Ett par koppar svart kaffe dövar hungern en stund.
Edit: Nu har jag ätit och är mätt och belåten med avseende på maten. När jag åt kom jag på att jag glömde att berätta att jag brukar sätta lite Turun Sinappia på köttet för att få lite mer smak.
This entry was posted on november 21, 2011 at 18:05 and is filed under Uncategorized with tags gojibär, kalkon, mat, vardag. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
november 22, 2011 den 14:31
Du tycker inte det blir enformigt? Fast det låter ju gott ioffs och då går det säkert bättre :-)
november 22, 2011 den 20:17
Visst blir det enformigt. Men det kompenseras av de praktiska fördelarna, det faktum att det är ganska hälsosamt och att det smakar helt ok. Jamenar, det finns ju dom som äter havregrynsgröt varje morgon :-/ Sen äter jag ju förstås inte det här VARENDA dag heller :)
november 23, 2011 den 16:23
Jag fattar inte folk som äter samma frukost varje morgon heller…
november 23, 2011 den 16:25
Men allvarligt talat, du tycker ibland att du har tråkigt där hemma så varför inte laga ny mat varannan dag? Typ testa ett nytt recept? Då är ju en kreativ man.
november 23, 2011 den 21:06
Maria, då är det ju tur att vi inte hamnat i den situationen att vi ätit frukost tillsammans :)
Jag har inte lust att fundera allt för mycket på matlagning på vardagarna. Då ska det vara snabbt och praktiskt. På helgerna testar jag nya recept, ibland.
Sen måste jag väl ännu understryka, så att det inte blir några missförstånd, att jag inte äter ovan nämnda varje dag, om det lät så.
november 24, 2011 den 10:17
Jag är absolut av den meningen att matlagning på vardagarna ska vara snabbt och praktiskt. Det är endast undantagsvis jag lagar saker som tar mer än 30 minuter.
november 24, 2011 den 17:00
Du är antagligen snabbare än mig i köket :)
november 30, 2011 den 13:43
Har du prövat med ett mellanmål (frukt, yoghurt, fil, nötter) om du är hungrig redan innan du börjar laga mat?
Ett annat tips är att istället köra en nyttig snabbmatsvariant, nämligen omeletten. Se till att alltid ha ägg hemma, fyll den med tex. frysta grönsaker och räkor som du tinar i sil under rinnande vatten, krydda med tex. chili el. sambal oelek, toppa med riven ost. Eller varför inte tonfisk, skinka/kalkon, det som du nu råkar ha hemma. Ät den sedan med denhär såsen du brukar laga och krydda den så att den passar till fyllningen. Snabbt, enkelt, gott och nyttigt!
november 30, 2011 den 19:07
Miisu: Det är sällan jag blir så hungrig som jag var då, för att jag försöker äta något slags mellanmål :)
Under en period lagade jag mycket omelett. Men jag har inte gjort det på länge. Det blir lätt för mycket kalorier med omeletter (då jag aktivt försökt bli av med extra kilon).
december 1, 2011 den 16:18
Jo, jag har ätit äggmacka till frukost i över 6 månader men precis varierat mig så stort att jag bytt brödsort och kompletterar med en korvmacka vid sidan om. Känner mig oerhört vild :-)
december 1, 2011 den 19:11
Annika: När jag vill vara riktigt galen äter jag fullkornsbröd i stället för rågbröd :)
december 2, 2011 den 14:16
Living on the edge, Tomas!!
december 2, 2011 den 18:10
Japp! :)