Om Träningsmotivation

Det är bara att erkänna fakta. Den är borta, motivationen att träna och motionera. Lika självklart som den fanns under en lång tid lika avlägset känns det nu att göra något som gör en andfådd och svettig.

Idag, ännu på motorvägen hem från jobbet, skulle jag gå till gymmet och svettas direkt jag kom hem. Men någonstans inne i stan började gymbilden i skallen fladdra (ni vet så där som bilden på TV fladdrar före den bryts) och när jag kom in i lägenheten var den borta och ersatt av ett brus (populärt kallat myrornas krig).

Jag satt här och förundrades över vad som hänt. Hur kan den, motivationen, försvinna bara så där? Jag beslöt mig för att fråga universum (Google) och gjorde en intressant upptäckt. Jag googlade ”träning+motivation” och tryckte sen på ”bilder”, för att se vad universum ville svara mig (ungefär som när man tittar in i kristallkulan).

Vilka typer av bilder kunde man tänka sig kommer upp på en sån sökning? Hade man frågat mig för fem timmar sen så hade jag svara något i stil med bilder av olika idrottsmän och kvinnor, typ friidrottare, fotbollshuliganer, ishockeyspelare, gymnaster, cyklister, löpare, you name it. Men icke! Det som kommer upp när man googlar ”träning+motivation” är till 95% bilder av extremt vältränade (visuellt sett), vackra, halvnakna kvinnor, en del kryddade (bilderna, inte kvinnorna) med någon klämkäck slogan eller ramsa i stil med ”Upp och hoppa, din lata sopa, sluta gnäll, ut och lid!” (!) Testa själv!

Är inte det ganska intressant?! Varför är det så? Varför kommer det inte upp lika många bilder på män? Hur ska man tolka det ur ett sociologiskt-, genus- psykologiskt-, antropologiskt perspektiv? Ordet är fritt!

Den här bilden kommer ganska långt ner. Jag gillar den. Den visar att Iso-Arska sist och slutligen fattat vad det handlar om.

Annonser

13 svar to “Om Träningsmotivation”

 1. Tja, man kan ju tolka det som att det är ett nytt sätt att objektifiera kvinnokroppen, eller en lätt ursäkt att se på bilder av snygga vältränade kvinnor. Eller att ett nytt ideal finns. Istället för nerbantad och mager ska man nu ha muskler och noll fettprocent? take a pick. ;)
  Motivation är överskattat. Gå till gymmet iaf. Det är den bästa metoden enligt mig. Eller så är du hemma och tar det lugnt. Det är också den bästa metoden. hehe.
  Men stanna inte hemma så länge så du sabbar dendär konditionen du byggt upp. ;)
  kanske du behöver träna nåt nytt? E du uttråkad kanske? Har du nåt mål? bla bla bla…

 2. Jo sidu Tomas, det är för att 95% av alla fysioterapeuter är kvinnor som ser ut just sådär, (förutom halvnakna) och det är dom som står och säger just det där dagligen till en massa människor som gnäller över att dom har ont både här och där för att de suttit i soffan och googlat och funderat för mycket! ;-)

 3. tomaskarls Says:

  Jenny: Jag gissade att någon skulle ta upp det där att det är ett sätt att objektifiera kvinnokroppen och bla. bla… Men det håller inte i det här sammanhanget, tycker jag. Om man tänker att det är kombinationen ”träning+motivation” som ger det här sökresultatet. Det kopplar ju inte mer till kvinnor än till män och det kopplar inte alls till kroppens utseende.

  Att det finns ett nytt ideal kan jag hålla med om. Det har man märkt. Precis som du säger ”ska man ha”, kanske speciellt kvinnor, mer muskler nu i stället för att vara trådsmal.

  Jo men, det är ju just det som man inte gör om man inte har motivation. Då går man ju inte till gymmet :) Iaf LITE motivation måste man (jag) ha för att komma mig dit.

  Jonä, jag tror nog motivationen kommer. Kanske bäst att inte krsfästa sig själv för att man inte orkar träna just nu :)

  Lillemor: Jasså, *antecknar* :)

 4. Intressant, men kanske för att mest kvinnor googlar på sÅnt där?

 5. tomaskarls Says:

  Maria: Hur vet Google om det är en man eller kvinna som googlar?

 6. Huj, så intressant, måste bara få ett ord med i leken!

  Oj oj jag skulle ha massor att skriva om motivation och träning, men äsch det verkar som om du redan klurat ut och bemästrar det jag ville få sagt så jag låter bli.

  Och genustolkning är inte mitt område!

  Men tanken slår mig nu att vad fås motsvarande fram, lite längre ner, om man googlar ”motivation+arbete” då?

 7. Jag sa nu det där med objektifiering för att säkert är det nån som skulle säga så. ;)

  Det jag menar är att gå ändå till gymmet fast du inte är motiverad är att försöka ha rutin på det istället för att låta känslor bestämma. Som att gå till jobbet – dit släpar du dig fast du inte har lust alla dagar (gissar jag).
  Det är iof lätt för mig att säga eftersom jag är gyminstruktör. Då hamnar jag ändå att ”motionera” fast jag kanske inte alls är motiverad. Då stannar det liksom aldrig av och man har kvar rutinen att gå till gymmet.
  äh, inte vet jag om jag gjorde mig förstådd där. Det jag brukar tänka när jag behöver en extra spark är känslan efter träningspasset. Det slår ju allt!

 8. Helt solklart! Att se dessa kvinnor är själva ”motivationen”, ”träningen” kommer på köpet!

 9. tomaskarls Says:

  Miisu: Skriv på bara, om motivation och träning om du har något att säga :)

  Jenny: Jag förstår vad du menar. Och så har jag gjort många gånger. Men i onsdax var det bara liksom… ingen chans… :)

  Fredrik J :)

 10. Enkelt, du saknar motivation för att du är mätt på gymträning just nu. Dosen är fylld, måttet är rågat, du kan och vet vad det går ut på så det är inte någon utmaning längre, du vill något annat eller så är du beredd på att avancera ett steg. Endera så tvingar du dig förbi denna fas, tar dig till gymmet och sliter ut dig eller så tar du timeout och stannar hemma och samlar kraft med risk för att du soffar till dig.
  Myrornas krig som du upplevde tror jag betyder att det är förnuftet och känslorna som slåss om vem som ska bestämma just nu.

  Dvs. endera svälter du dig på gymträning tills hungern uppstår på nytt eller så är detta ett naturligt tomhetstillstånd/uppladdning i väntan på en ny hunger…
  (om du sedan egentligen är på gymmet för de vackra flickorna eller träningen vet bara du…)
  Har också läst/hört någonstans att paradoxalt nog så byggs musklerna i vilan (eller kanske mer så att man samlar krafter i vila inför tillväxt). Det låter ändå som du är trygg nog att unna dig en liten vilopaus, ta timeout och överlägga vad du riktigt är ut efter, och sen ta upp träning igen, på ett eller annat sätt, på gym eller någon annanstans…

  Följer i spänning med det som komma skall…

  Förrästen, vad gjorde du i onsdax istället då?

  P.S. Jag googlade ”arbete+motivation” och fick fram kalendrar med lättklädda muskulösa brunbrända svettande hoppande män(hunks) alt. ickesvettande stillastånde/sittande brandmän, vissa med babies i famnen eller någon söt liten (vit lurvig angora)kattunge. Ingen text, utan bara massa siffror (datum). Nu kom jag dock aldrig så långt ner att jag fick fram en bild jag skulle ha tyckt om eller motsvarande kvinna i sammanhanget som fattat vad det handlar om. Så hur ska man tolka det??

 11. tomaskarls Says:

  Miisu: Jag kör på time out linjen. Jag had nog en känsla av att motivationen återvänder så småningom. I något skede måste man bara släpa sig dit, som Jenny sa. Men då det är helt dött så är det och det är det nu.

  Musklerna byggs upp då man vilar men det kräver att man har tränat först. Annars skulle det nästan vara för enkelt :)

  I onsdax tog jag en tupplur och slöade sen bort resten av kvällen. Lite på samma linje (med vissa undantag) har jag varit sen dess.

  Nån sån kalender får inte jag upp, och det stör mig inte heller :)

 12. Som sagt det mesta jag sa om träningsmotivation visste du ju redan ;-)

  Dessutom tror jag mitt förra inlägg var helt i hukka för att jag var inne på fel spår :-(, för nu först slår det mig att det du upplever kanske inte alls har med träningsmotivationen att göra…

  Jag tror det är jet lag du upplever efter resan som du behöver återhämta dig från. Din resa var ju en väldigt lång resa, ovanligt intensiv och på kort tid och är man dessutom ovan borde kroppen om den är sund reagera på något sätt i något skede. Om jag inte minns fel så brukar man säga att det tar en ca dag/tidszon man passerar /per riktning att återhämta sig, och vilade du inte den första veckan så behöver du sannerligen vila och återhämtning nu, så gå nu absolut inte å träna förrän du återhämtat dig, för då sliter du ut dig eller blir sjuk och då tar det ännu längre tid innan du kan träna på nytt. Men din kropp verkar sund eftersom den intelligent nog satte stopp i rätt skede, och berättade det vad hjärnan inte ännu vet eller förstår. Och som sagt en sund tränad kropp säger till sen när den är klar för träning igen, genom att träningsmotivationen vaknar till liv på nytt.

  För att inte tala om alla nya exotiska intryck du även behöver smälta efter resan men det kanske du redan hunnit med.

  Summa sumarum: man skall icke underskatta den fysiska ansträngningen vid resa och icke heller betydelsen av återhämtning!

 13. tomaskarls Says:

  Det ligger det något i, men det är ju ganska länge sen jag var ute och reste nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: