Om människans köning

Det finns ett mönster, eller en sociopsykologisk loop om man så vill, inprogrammerat i människans gener för hur vi köar och uppför oss i en kösituation. Det finns tre olika typer av människor, och när kösituationen uppstår aktiveras vårt reaktionsmönster.

Den första och viktigaste loopen kan vi kalla Smitaren. Utan en person med den här loopen snurrande i skallen skulle aldrig kökonflikter uppstå. Det är han (eller hon) som sätter igång konflikten genom att försöka smita före i kön.

Den andra, och oxo för kökonflikten nödvändiga, loopen kan vi kalla Reageraren. Reageraren är den som reagerar och inte accepterar att Smitaren smiter före i kön.

Den tredje loopen, visserligen oxo nödvändigt för utan dessa skulle det inte finnas någon kö, kan vi kalla Den Likgiltiga. De flesta människor har den här loopen snurrande i skallen. Det är de som utgör största delen av kön, köns massa om vi säger så. De Likgiltiga lägger visserligen märke till Smitarens smiteri och irriteras av det på samma sätt som Reageraren. Men till skillnad från honom (eller henne) gör de inget åt saken utan muttrar inombords och låter smiteriet ske.

Jag såg ett skolexempel på en sån här situation i kön till passkontrollen i Paris i morse. Den typiska kökonfliktsituationen utspelar sig ungefär så här.

Ett antal människor står i kö någonstans för att det de behöver göra arbetar långsammare än vad nya människor kommer till. Alla väntar på sin tur. Mitt i allt dyker det upp någon vid sidan av kön som rör sig framåt, eller sicksackandes genom kön på väg framåt. Det är Smitaren. Smitaren låtsas vanligen som att han (eller hon) är lite förvirrad och inte vet var han (eller hon) är. Som om han (eller hon) letade efter något och egentligen inte har något med kön att göra. Inte förrän han (eller hon) har kommit så långt fram i kön som han (eller hon) kan komma. Då stannar Smitaren plötsligt upp och låtsas som att det regnar. Försöker smälta in i kön och ge sken av att han stått där hela tiden. I det här skedet blir Smitaren vanligen oxo väldigt upptagen med något, kolla mobilen, leta i väskan, fixa håret… you name it. En annan strategi för Smitaren i det här läget är att försöka bli överdrivet mycket kompis med någon som står, märk väl, just framför honom (eller hemme). Inte med den som står bakom. Smitaren smiter nämligen aldrig längst fram. Smitaren försöker på ett överdrivet och onaturligt sätt försöka få igång en konversation med någon annan. Syftet med de här två strategierna är att göra tröskeln högre för någon att ta kontakt med honom (henne).

Både De Likgiltiga och Reageraren märker det här. Men De Likgiltiga gör inget åt det utan muttrar bara inombords och hoppas att någon annan gör något. Men Reageraren reagerar. Vanligtvis genom att kallt påpeka åt Smitaren att det går en kö här och din plats är inte där. Den vanligaste reaktionen från Smitaren i det här skedet är denna. Smitaren låtsas först inte höra, låtsas inte fatta att det är honom (eller henne) Reageraren tilltalar. Vanligtvis genom att pynja ännu mer med det som han (eller hon) låtsas vara upptagen med, eller prata intensivare med den som han (eller hon) låtsas bli kompis med. När det här inte håller längre spelar Smitaren dum. Va? Vadå kö? Är det här en kö? Står ni i kö dit jag oxo är på väg? Ska man ställa sig sist i kön? Osv., osv….

Kampen mellan Reageraren och Smitaren har börjat. Här finns det en hel del variationer men grundmönstret är det samma. Utgången beror helt enkelt på vem av dom som är starkare. Det är ändå vanligare att Smitaren ger sig eftersom Reageraren ändå har De Likgiltigas tysta stöd, och det känner Smitaren. Så Smitaren går bakåt i kön efter en del käbbel. Men märk väl, oftast bara så långt som till bakom Reageraren. Alltså, Smitaren ställer sig inte sist i kön utan bakom Reageraren. Han (eller hon) underkastar sig Reageraren som har tagit upp kampen och kuvat honom (eller henne) men inte den likgiltiga massan som inte gjort något.

Något för en doktorsavhandling i psykologi eller sociologi?

Märk hur Smitaren har jobbat sig upp och låtsas som att det regnar.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSn0sygjjj5-uE3KpnHb1WLCzvfuH5cAb1BCugPOHUgLuf-sIXwMsCnKZOjIg

Annonser

10 svar to “Om människans köning”

 1. Pippilotta Says:

  Känns bekant. Och jag är dendär polisen som har stenhård koll på köerna.

 2. tomaskarls Says:

  Pippilotta: Bra.

 3. Jag lyssnar alltid på ljudbok i köer och ser aldrig hur andra beter sig.

 4. tomaskarls Says:

  Maria: Det var ju oxo en variant.

 5. Kommenterar först nu med risk för att det är för sent och inte längre aktuellt, men ditt inlägg krävde lite eftertanke, åtminstone för mig.

  Första reaktionen var att det löns ju alltid att vara smitare :-( så länge som ingen utomstående ingriper eftersom man då aldrig hamnar längst bak i kön där man enligt turordningen borde vara…
  Och att för att det ska krävas utomstående ingripan gissar jag att det måste finnas ett tyst stöd i kön för det annars förlorar ingriparen (polisen).

  En annan tanke är att de officiella reglerna för köandet utgår från turordning och är inte behovsbaserat. Ta nu wessakön som ett exempel på att jag skulle kunna godkänna djungelns lag…

  Fast om man gör kön utgående från behovbaserat så bör man väl ta följande faktorer i beaktande att behovet kan ha påverkats av endera a) självorsakat gnm oavsiktlig taskig planering eller b) utifrån orskat av yttre omständigheter man inte rått på.

  Annars funderar jag över jultomtens prissättning. Har noterat att han tar en engångssumma, och har tomten otur så går han nog på förlust.. Tänk nu om det är en lestadianfamilj eller en enbarnsfamilj, en rik eller fattig familj. En tanke skulle väl vara att sätta en pris / tid, eller per julklappar eller per barn.
  Har inga planer på att själv vara jultomte, men försöker ju som alla andra att höja oddsen för julgåvor denhär årstiden, och tänkte att det kanske nog vara högsta oddsen att hjälpa självaste jultomten ;-)

 6. tomaskarls Says:

  Miisu, det är aldrig för sent att kommentera mitt svammel.

  En intressant kommentar. En direkt inblick i en smitares hjärna, hur smitare tänker. Det har jag inte upplevt tidigare :)

  Men för att ställa en följdfråga. Hur reagerar du själv när du smitit så långt du kan, väntar en stund och så kommer en annan smitare och smiter förbi dig just då det ska bli ”din tur”?

  Jag förstår resonemanget om behovsbaserat köande, och håller delvis med. Ibland kan det vara befogat. Problemet är att ett behov är väldigt relativt. Säg att mitt flyg går kl. 12.00. Jag vet att för att hinna med måste jag ställa mig i kön kl. 10.30. Men i stället sitter jag och dricker öl till kl. 11.30 i stället för att köa och rusar sen förbi kön med folk som köat (till andra flyg) sen kl. 10.30 med motiveringen att jag måste hinna till mitt flyg. Är det ok?

  Jag hänger inte riktigt med i hur man kommer från köande till hur jultomten prissätter sina tjänster, men ok. Jag visste inte att jultomten tar betalt. Men om han gör det borde han sätta priset enligt en välbärgad laestadianfamilj, sen är allt som går snabbare hemmåt. Han måste ju ändå göra upp ett schema några dagar på förahnd. Då ska han se till att prissättningen är sån att han får vad han vill ha.

 7. Lars Öberg Says:

  Hej! Ha ha vilken bild på tidningshögen?!.. Är det okej om jag delar den på Facebook?..

  Mvh Lars

 8. tomaskarls Says:

  Lars, varsågod! Bara du ser till att jag får crediten. Ha, ha… :)

 9. Varsågod till den att smita före som är villig att ta en större risk och betala ett högre pris. Nej, det är inte ok, o det är ingen ursäkt det är dålig framförhållning. Det börjar bli sent för God Jul hälsningar, men GOTT NYTT ÅR till dig!

 10. tomaskarls Says:

  God fortsättning Miisu! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: