Trådlösa bankkort

Jag fick ett nytt bankkort på posten för en tid sen. I det brev som kortet kom med stod det att kortet i kuvertet skulle ersätta det gamla jag hade i plånboken, och att det för övrigt var helt fantastiskt. Det nya kortet behövde man nämligen inte sätta in i läsaren för att det skulle läsas av utan bara hålla det på sidan av läsaren en stund. Nästan som att man bara behövt titta på grejerna i hyllorna för att pengarna skulle försvinna från kontot, men inte riktigt ändå.

Jag tog i bruk det nya kortet idag eftersom det gamla slutade att fungera just idag. Resultatet är inte imponerande. Det började vid lunch. Väl framme vid kassan tog jag fram mitt nya fina kort och satte det nervöst vid sidan av läsaren i stället för in i den. Det flimrade till i maskinen, som om den fått en örfil, några textrader kom upp och sen stod det ”Anna kassalle (Ge kortet till kassan)”. Kassan suckade och sa, ”Har du den bankens kort? Ja dom funkar ibland och ibland inte.” Jag försökte vara rolig och säga något om att kanske jag inte hade pengar på kontot, men det gick inte hem.

Anyway…

Sen på eftermiddagen i Citymarket testade jag på nytt. Jag satte kortet på sidan av läsaren i stället för i den. Inget hände och kassören såg ut som ett levande frågetecken. ”Pitää laittaa sisään (du måste sätta in det)”, sa han till sist.

Det sista provet kom på Alk… hälsokost affären. Jag satte, nu redan ganska skeptisk, kortet vid sidan av läsaren för att betala mina fem euro och kassören skakade direkt på huvudet och sa, på en dialekt från södra Finland, ”Nä hördu, det där funkar int. Kanske sen nån gång 2017. Jag hade nu inte alls hört om att någå sånt där var på gång.”.

Vad är mervärdet av att kunna sätta ditt kort vid sidan av läsaren i stället för i den? Jag har en känsla av att det här är något som kommer att floppa.

Allt kan kanske inte vara trådlöst?

9 svar to “Trådlösa bankkort”

 1. miisuharordet Says:

  :D
  Att vara först med ngt el. vinna har alltid ett högt marknadsvärde. Risken är att om det inte fungerar så kan effekten vara tvärtom, men det beror förstås för vem, kunderna, köpmännen el banken…
  Ur kundernas synvinkel borde nog betalningsprocessen ta längre så att man hade tid att reflektera om det verkligen är en klok investering el befogad utgift. Men köpmännen vinner väl mot kunden på att den obehagliga delen går fort, åtminstone kortsiktigt. Banken vill väl ha många antal transaktioner för att få in avgifter el stora belopp för att få omsättningsavtal, beroende på hur banken har nishat sig.
  Jag skrattade så jag kiknade när jag läste att snart försvinner pengarna så fort man tittar på något. För alla som handlar med ögonen skulle det bli undergång rent ekonomiskt… Annars det där med trådlöst får någon annan gå in på… Fast plussakortet har ju varit trådlöst en tid och det funkar väl, men det är ju förstås viss teknisk skillnad på bonusregistrering och betalningstransaktion.

  Men annars hur 17 kan du komma undan så billigt i hälsokost A ffären!! Finns det faktiskt någon produkt som är drickbar och tillräcklig för ~5€ där? Jag är imponerad, själv har jag aldrig lyckats gå ut fr Alk_ under 10€ och Rosenseriens produkter på Hälokostaffären går i medeltal på min 25€…

 2. tomaskarls Says:

  Jag tror att då man står där och ska betala så är beslutet gjort redan. Det är ingen skillnad om det tar 7 sekunder eller 5 sekunder att processera betalningen.

  Jag gissar att det tekniska problemet ligger i bankkorten, kontakten mellan kort och läsare.

  Jag var kanske inte helt ärlig i fråga om kostnaderna i hälsokostaffären. Som bloggskribent får man ta sig vissa artistiska friheter :)

 3. Tankesultanen Says:

  Ser redan framför mig hur du en dag kommer att bli tillrättavisad av en gammal dam bakom dig i kön, då du likt en tönt står och viftar med ditt bankkort bredvid läsaren.
  Lite Stig Helmer -varning på det.. (tänker på planet då han vill ha mera kaffe..!)

 4. tomaskarls Says:

  Njaahördu, det tror jag inte.

 5. Micke Aspfors Says:

  Bäst att använda kontanter… :-)

 6. Nej men Thomas, vad hittar du i Al… hälsokostaffären som kostar bara fem euro? Eller får du nån föredettapersonalrabatt?

 7. tomaskarls Says:

  Micke: Kanske det :)

  maria: Som jag sa redan så var jag inte helt ärlig i fråga om hälsokostutgifterna :)

 8. Jag tänkte väl det :)

 9. tomaskarls Says:

  maria: Just så. Som sagt, ursäkta för fördröjningen av kommentaren på din kommentar :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: