Taxidriver

Under det senaste året har jag jobbat med några av Iso W.:s kraftverksbyggen i Argentina. Fem gånger har jag varit dit, åtta veckor totalt har jag spenderat där. Det finns mycket jag kunde berätta om de här åtta veckorna men jag tänkte ta upp en sak.

En sak som man gör när man är på arbetsresor, förutom att man jobbar, äter och dricker för mycket, är att man åker taxi. I Buenos Aires har jag främst åkt mellan hotellet och vårt lokala kontor. En dag på det lokala kontoret betyder två taxiresor. Åker man på morgonen kl. 8. tar det ca. 40 min. och åker man tillbaka på eftermiddagen i rusningstrafik kan det lätt ta 1,5h.

Så det har blivit några timmar taxiåkande i Buenos Aires det senaste året, intressanta timmar. Jag har märkt att det är de skarpaste politiska-, ekonomisk politiska-, socialpolitiska-, och nationalekonomiska tänkarna och analytikerna som kör taxi i Buenos Aires.

Det brukar börja med att jag vinkar in en taxi utanför hotellet, hoppar in och säger på min bästa spanska ”Quiero ir a XXXXX”. ”Bueno”, säger taxichauffören och vi åker iväg. Efter en stund frågar han om jag är från USA. ”No”, säger jag, ”soy de Finlandia”. Då börjar utläggningarna; om regeringen, den förra regeringen, tidigare regeringar, landets historia, hur det var, hur det blev, hur det är nu, varför det blev som det blev och vems felet är, vad som borde göras, vem som borde göra något och varför det aldrig kommer att lyckas fast någon skulle försöka göra det som borde göras. Slutsatsen brukar vara att den nuvarande regeringen är skit. Jag har känt mig smickrad av chaffisens tilltro till mina spanskakunskaper på basen av de två meningar jag sagt före föreläsningen började. För det mesta har jag svarat ”Sí, sí… ok”, och tittat ut genom fönstret på allt vi åker förbi.

Buenos_Aires_Palacio_del_Congreso

7 svar to “Taxidriver”

 1. Förstår du vad dom säger då?

 2. miisuharordet Says:

  Kanske blir man tvungen att bli en bättre lyssnare på ett främmande språk.. Men jag lyckades få en syl i bloggen och Kul att du skriver igen.

  • tomaskarls Says:

   I alla fall får man koncentrera sig mer.

   Tänkte försöka göra en comback med bloggandet. Jag har saknat skrivandet. Få se hur det går :)

 3. 건마

  Taxidriver | Babbel från Tomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: